Joosua

Ajalehepoisist miljonäriks on ameerika unelm. Sõdurist kindraliks on sõjaväelase unelm. Kannupoisist rahva juhiks – see oli Joosua elu.

Joosua oli Moosese teener ja assistent. Ei kõla just hästi sugupuuga mehe kohta, kuid Joosua kuulus oma suguharu vanemate hulka. Ometi oli ta nõus olema kannupoiss, selmet olla liider. Vaid üksikutel juhtudel paistis ta silma ka juhina. Esmalt siis kui amalekid ründasid vast Egiptusest välja rännanud rahvast, siis sõdis ta nende meeste eesotsas, kes rahvast amalekkide eest kaitsesid. Kuid ta teadis hästi, et võidu ei olnud toonud üksi tema panus, vaid see, et Mooses kogu lahingu ajal Jumala poole palvetas. Teine kord siis, kui kaksteist maadeuurijat rahva vanemate hulgast saadeti Kaananimaa olustikuga tutvuma ja tema koos Kaalebiga kaitsesid Jumala plaani just see piirkond endale elukohaks võtta.

Ülejäänud aja oli Joosua Moosese kannupoiss, kuid see polnud mõni tühine amet. See andis võimaluse näha väga lähedalt seda, kuidas töötab Jumal ja jumalamees. Nii oli peale neljakümneaastast koolitust Joosua ise valmis võtma üle rahva juhi kohused, sest ta teadis, milles seisnes tõeline juhtimisoskus – alandlik toetumine Jumalale. Kui Jumal ta juhiks kutsus ja andis talle käsu olla ustav ning tõotuse anda kõiges kordamineku, kui Joosua juhindub kõiges Tema tahtest, siis Joosua ei kõhelnud. Ta teadis, et koos Jumalaga pole vaja midagi karta ja sellest oli kantud terve tema võidukas elu. Ta usaldas Jumala instruktsioone lahingutes, ehkki need võisid tunduda absurdsed – näiteks Jeeriko vallutamine rongkäiguga ümber linna müüride. Ta usaldas Jumalat niivõrd, et võis paluda temalt seda, et lahingu käigus päike taevas paigal püsiks ning tema palvet kuuldi.

Ka oma missiooni lõpul esitas rahvale väljakutse valida, millist jumalat nad teenida tahavad, siis teatas ta, et tema ja tema pere, nemad teenivad Jahvet. Keda siis veel, sest vaid Jumal oli suuteline oma rahvast aitama ja päästma. Jumal on meiega vaid siis, kui me oleme vahvad ja tugevad Tema tahte ellu viimises… ja selleks tuleb õppida enne juhtimist teenimist.

Lisa kommentaar