Boas

Kas seaduskuulekas inimene on hea inimene? Ilmselt on lihtsam vastata küsimusele, kas hea inimene on seaduskuulekas. Sellega ilmselt nõustume kiiremini.

Moosese seadusesse oli headus sisse kirjutatud. Näljane võis minna läbi naabri põllu ja viljaaia ning endale suhu pista seda, mida ta sealt korjas, et oma kõhtu täita. Vaene võis lõikuse ajal üles korjata vihkudesse kötimata viljapäid ning need endale koju kaasa võtta, et end toita. Tänapäeval peetakse seda varguseks, kuid tolle aja seadus oli teine. Võiksime öelda, et Moosese seadust täites oli lihtne olla hea.

Rutt korjas Boase põllul viljapäid, sest seda lubas seadus. Ta oli töökas ja hoolas, sest ta pidi vaeva nägema kahe eest – enda ja oma ämma toidulaua nimel. Boas märkas tema töökust ja tundis huvi, kes ta on. Kuigi ta oli Ruti kadunud äia sugulane, polnud ta veel Rutiga kokku puutunud. Saanud teada, kellega on tegu, tõusis Ruti väärtus tema silmis veelkord. Naine, kes oli jätnud maha oma kodumaa, et hoolitseda oma teisest rahvusest ämma eest, oli märkimisväärne. See polnud naine, kes lootis almustele, see oli keegi, kes püüdis end elatada visa, ehkki pisut alandava tööga.

Boas täitis seadust, lubades Rutil oma põllul mahajäänud viljapäid noppida. Kuid ta ei rahuldunud sellega. Ilmselt tunnetades, et Rutt ei soovi almusi, andis ta oma meestele käsu meelega jätta maha vilja, et Ruti tööpäev oleks edukam. Ta tahtis teha rohkem, kui nõudis seadus ja tegi oma heateo delikaatselt.

Boase lahkus ei jäänud tähelepanuta. Mehe hoolivus võitis nii Noomi kui Ruti südame ja rajas aluse uuele õnnelikule perele. Inimene, kes piirab oma heategusid ainult sellega, mida seadus ette näeb, ei ole hea, sest ta pole mõistnud seaduse alust – armasta oma ligimest nagu isennast.

Lisa kommentaar