Baarak

Ausõna. Aumeeste mäng. Auga ära teenitud. Enamik inimesi suhtub oma ausse tõsiselt. Kui tahad inimesega tülli minna, sest lihtsaim tee selleks on riivata kuidagi tema au ja väärikust. Kui tahad inimest midagi tegema panna, siis üks võimalus on mängida tema au peale. Au nimel on inimesed võimelised tegema seda, mida nad tavaliselt ei teeks, kuid samas loobuma ka hea tegemisest, kui see endaga au kaasa ei too.

Baarak oli heade juhivõimetega mees ajal, kus Iisrael hädasti vajas kedagi, kes rahva anastaja käest vabastaks. Kui Deboora saatis talle sõnumi, et Jumal on andnud just talle ülesandeks panna kokku kaitsevägi oma suguharu meestest, siis sai ta sellega edukalt hakkama. Ta mobiliseeris kümme tuhat meest, kes olid nõus koos tema ja Debooraga lahingusse minema.

Kui Baarak kutsus Deboorat endaga kaasa, ütles naisprohvet, et ta tuleb kaasa, aga Baarak ei saa endale au vaenlase võitmise eest. Jumal oli ilmutanud talle, et kaananlaste kuningas Siisera ei hukku mitte lahingus, vaid ühe tavalise naise käe läbi. Baarakil oli valida – kas minna lahingusse või mitte. Sõdimine on ohtlik, kuid seekord ei olnud tasuks isegi au mitte. Milleks riskida, kui pole lootust šampanjat juua?

Baarak läks, sest ta ei teinud asju au pärast. Ja mida inimeste au üldse annabki? Teha siin asju universumi Loojaga toob kaasa palju suurema au tulevikus.

Lisa kommentaar