Absalom

Filmi “Hot chick” peategelaseks oli hilisteismeline tütarlaps Jessica, kes oli koolis populaarne, ilus ja seetõttu ennast täis. Müstilistel asjaoludel vahetas ta ära kehad keskealise keskpärase välimusega pisisuliga. Tema sõbranna avaldas arvamust, et võib-olla tegi seda keegi, kes teda vihkab. Jessica ei suutnud uskuda, et keegi teda vihkab. Seepeale seletas sõbranna, et kuigi ta on ilus ja täiuslik, ei pruugi inimesed seda tähele panna selle pärast, et ta teeb ja ütleb õelaid asju. Selle peale pööritas Jessica silmi ja vastas – nii, et inimesed ütlevad, et ma olen täiuslik?

Absalom võis end samuti tunda täiuslikuna. Ta oli kuningliku välimusega ja silmapaistev, teda peeti kõige ilusamaks meheks kogu Iisraeli riigis. Tema võimsed juuksed andsid talle lõvi välimuse.  Ehkki ta oli organiseerinud oma poolvenna mõrvamise kättemaksuks oma armastatud õe vägistamise eest, pääses ta sellest terve nahaga. Igaks juhuks läks ta pagendusse, kuid kuningas Taavet oli talle andestanud ja ta võis tagasi tulla. Kuningas ei võtnud teda karistuseks kaks aastat vastu, aga peale seda taastati tema positsioon printsina.

Absalomile sellest ei piisanud. Ta nägi seda, kuidas inimesed teda imetlesid ning mõtles, et kuningana saab ta veel rohkem imetlust. Seetõttu alustas ta kohtumisi “valijatega” ning veenis inimesi, et temast saaks palju parem kuningas kui Taavet, monarh, kellel on aega ära kuulata lihtinimeste muresid ja nendele vastu tulla. Varsti oli ta enda poolele võitnud piisavalt rahvast, et ennast valitsejaks kuulutada, nii et ta isa pidi rünnaku hirmus pealinnast põgenema.

Ainult tänu Taaveti sõbrale, kes läks näiliselt üle Absalomi poolele ning tegi tühjaks tema targa nõuniku nõuanded, õnnestus otsustavat lahingut edasi lükata kuni Taavet oli jõudu kogunud. Absalom küll ründas, kuid sai hoopis ise selles lahingus surma, kui ta põgenes, oma pikki lehvivaid juukseid pidi okstesse takerdudes ning sellega tagaajajetele võimaluse andes.

Õpetussõnad ütlevad, et enne langust läheb inimese süda ülbeks, aga enne au on alandus. Kui Absalom poleks enneaegu ülbeks läinud, oleks ju temast võinud päriselt saada omal ajal kuningas. Nüüd aga sai tema osaks kuulsusetu lõpp.

Lisa kommentaar