Huusai

Maailm on täis palgalisi ameteid – töölisi ja teenindajaid, juhte ja assistente, põllumehi ja loomakasvatajaid, mehaanikuid ja masiniste, spetsialiste ja konsultante, õpetajaid ja koristajaid, arste ja põetajaid, valgekraesid ja sinikraesid. Maailmas on ka mõned mittepalgalised ametid – pereemad ja pereisad, õpilased ja tudengid, kes peavad sageli oma raske töö eest peale maksma. Aga mis amet on sõber?

Kuningas Taaveti ametnike nimekirjas oli välja toodud hulk väepealikuid, suguharude vürste ja majandusharude juhte. Ning viimasena olid seal nõunik Ahitofel ning Huusai kui Taaveti sõber. Tundub, et kui Ahitofel sai Taaveti nõustamise eest palka, siis Huusai seisis Taaveti kõrval lihtsalt sõbrana, kes armastusest kuninga vastu talle appi tuli, kui tollel head nõu oli vaja.

Absalomi mässu ajal läks Ahitofel üle kuningapoja poolele. Huusai, kuulnud kohutavast olukorrast, otsis ta Taaveti üles. Sõbra olukord puudutas teda, nii et ta leinas teda juutidele omasel kombel, käristades oma riided katki ning riputades mulda oma pea peale. Ta tahtis jääda koos temaga, et olla sõbrale rasketel hetkedel toeks.

Taavet nägi Huusais vastust oma palvetele, kedagi, kes oli suuteline tühjaks tegema Ahitofeli targad juhised Absalomile. Nii saatis ta Huusai otsekui lõvikoopasse, näiliselt minema üle kuningapoja poolele. Absalom oli sellest üllatunud ning küsis, miks Huusai ei jäänud oma sõbraga, kuid Huusai suundis teda veenda, et tema lojaalsus kuulub kuningale – ning Absalom oli ju kuningas. See meelitas Absalomi ja julgustas võtma kuulda Huusai nõu, mis tõi võidu Taavetile ning kaotuse Absalomile.

Olla hea sõber on omaette amet. See tähendab ustavust kõigis olukordades ning tuge siis, kui seda vajatakse.

Mõtteainet: Õp 17:17; Ro 5:7-8

Lisa kommentaar