Ahitofel

Kes on kõige targem inimene, kes on kunagi elanud? Ilmselt on sellele küsimusele raske vastata, kuid ajalugu tunneb palju geeniuseid, kes tundsid end vabalt nii kunstides kui teaduses. Juudid ilmselt võiksid hääletada Saalomoni poolt, kuid ühtegi teist inimest pole iseloomustatud nii nagu Taaveti nõunikku Ahitofelit, kelle kohta öeldi, et iga tema nõuanne oli otsekui Jumalalt tulnud vastus.

Ahitofel ja tema pere olid Taavetiga lähedalt seotud, poeg Eliam kuulus Taaveti sõjakangelaste sekka ja pojatütar Batseba oli saanud Taaveti naiseks. Kuninga nõunikuna oli tal riigis kõrge koht, kuid tundub, et ta kandis kuningale vimma, võib-olla just Taaveti kriminaalse tegevuse pärast, et Batsebat endale saada. Nii, et kui mässu tõstnud Absalom Ahitofeli oma leeri kutsus, võttis ta kutse hea meelega vastu ning andis talle hüva nõu, mis kindlustas Absalomi positsiooni ning pidi tagama tema võidu Taaveti üle. Ta pani ette minna ning ajada Taavetit taga seni, kuni kuningas oli haavatav ning polnud veel ootamatust mässust toibunud. Kiire tegutsemine oleks viinud võidule.

Ahitofeli õnnetuseks kuulas Absalom peale tema nõu ära ka salamisi Taaveti poolel oleva Huusai arvamuse ning otsustas viimase kasuks. Targa mehena teadis Ahitofel, et nüüd on tema jaoks kõik läbi. Võimalus Taavetit võita oli käest lastud ning tema kui reeturi palk oleks olnud surm. Nii lahkus ta oma koju, tegi ära testamendi ja poos ennast üles.

Jeremija sõnul pole mõtet kiidelda tarkusest, ega rikkusest, vaid Jumala tundmisest. Tarkus ei taga tulevikku kui sellega ei käi kaasas jumalikud põhimõtted.

1 thoughts on “Ahitofel

Lisa kommentaar